« Terug

JobUp Kennisbank - Wat is een indicatie banenafspraak?

Magazijnmedewerker Orderpicker.jpg14 sep

Een Indicatie banenafspraak is een verklaring die je krijgt van het UWV als je door een ziekte of handicap niet in staat bent om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van deze indicatie voor werknemers en werkgevers.

De indicatie banenafspraak is deels ter vervanging van de Wajong, met name voor mensen die wel arbeidsvermogen hebben en voorheen een Wajong uitkering kregen. De wajong is nu alleen nog toegankelijk voor mensen die géén arbeidsvermogen hebben. 

Mensen die op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs (pro) zitten krijgen standaard een indicatie banenafspraak.  Mensen met deze indicatie worden geregistreerd in het doelgroepenregister van het UWV. Alle mensen die in dit register staan komen in aanmerking voor een garantiebaan.

Een indicatie banenafspraak kan je aanvragen bij UWV, dit kan je doen door een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen. In een gesprek met een arts en arbeidsdeskundige wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een indicatie banenafspraak. 

Als je een indicatie banenafspraak hebt is dit voor werkgevers interessant. Je bent in het bezit van de No Risk polis, je kan gebruik maken van een jobcoach en de werkgever krijgt loonkostenvoordeel(LKV) voor jou. Ook kan je door middel van een proefplaatsing kijken of het werk geschikt is voor jou.

Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat ze banen gaan creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. De overheid doet dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Deze afspraak heet de banenafspraak. Heb jij een Indicatie banenafspraak? Dan valt jw onder de doelgroep van de banenafspraak. Het UWV neemt je dan op in het doelgroepregister. Je hebt dan meer kans op werk. Want het is voor werkgevers financieel aantrekkelijk om iemand uit het doelgroepregister in dienst te nemen of te houden. Heb jij ondersteuning nodig bij het vinden of houden van werk? Of wil je weten of je misschien een Indicatie banenafspraak of een andere vorm van ondersteuning kunt krijgen? Neem dan contact met ons op.

Dit was een blog in de serie kennisbank JobUp. Als je geconfronteerd bent met een (arbeids)beperking kan je tegen allerlei muren en structuren aanlopen, je kan zelfs ‘verdwalen’ in allerlei wetten en regels.  Het hele sociale domein stroomt namelijk over van ingewikkelde begrippen en termen waarvan je niet meteen duidelijk krijgt wat het is en wat er mee wordt bedoeld. Erik Baan, arbeidsdeskundige bij JobUp heeft het allemaal voor jou op een rij gezet. Hij legt uit wat de begrippen betekenen en wat jij of u er eventueel aan kan hebben. er volgen de komende maanden nog artikelen over het doelgroepregister, garantiebanen, Loonkostensubsidie, No Risk Polis, (nieuw) beschut werk, proefplaatsing.

Bron: UWV

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven