« Terug

Hoe kies ik een goed outplacementbureau?

coaching-outplacement-jobup.jpg10 okt

Soms moet je door ziekte of ontslag op zoek naar een andere werkgever. Je kunt uiteraard zelf zoeken. Maar vaak heb je toch nog vragen. Welke baan past goed bij mij? Wat zijn mijn kwaliteiten? En hoe vind ik een werkgever die bij mijn kwaliteiten aansluit? Een outplacementtraject helpt jou bij deze vragen. Maar hoe kies je een outplacementbureau? Mag je zelf kiezen? Of kan de werkgever, de gemeente of het UWV jou iets verplichten? In deze blog vind je het antwoord op die vragen.

Verschillende situaties
Er zijn verschillende situaties waarin jij op zoek moet naar een (nieuwe) werkplek, en dus gebruik kunt maken van een re-integratie of outplacementtraject:
  1. Jij wilt uit elkaar gaan met jouw werkgever, door het opstellen van een vaststellingsovereenkomst (ook wel: beëindigingsovereenkomst).
  2. Je bent langdurig ziek en het lijkt beter dat jij bij een andere werkgever gaat werken. Omdat jouw huidige werkgever geen passend werk heeft, of omdat een andere werkgever beter aansluit.
  3. Je hebt een Indicatie banenafspraak, WIA-, WAO-,  of Wajong-uitkering. 
Per geval beschrijven we wat de regels zijn voor het kiezen van een re-integratie en outplacementbureau.
 
Vaststellingsovereenkomst
Als jij en je werkgever samen tot de conclusie komen dat jouw dienstverband niet langer meer kan duren, dan stel je vaak een vaststellingsovereenkomst op. Je spreekt daarin af onder welke voorwaarden jullie uit elkaar gaan. Je hebt hierin volkomen vrijheid. Er bestaan geen wettelijke vereisten. Het is aan te raden om hierin ook afspraken te maken over outplacement. Je kunt afspreken dat de werkgever (een deel van) het outplacementtraject betaald. Jij hebt hier voordeel bij. Fiscaal is het namelijk aantrekkelijker om dit in de vaststellingsovereenkomst te regelen, dan dat je dit zelf betaalt vanuit je (transitie)vergoeding. Je maakt uiteindelijk zelf de keuze voor een aanbieder van dit traject.
 
Langdurig ziek
Wanneer je langdurig ziek bent, dan moeten je werkgever en jij werken aan re-integratie. Dit is een wettelijke plicht (zie Artikel 7:658a Burgerlijk Wetboek). De hoofdverantwoordelijkheid voor de re-integratie ligt bij de werkgever. Jij hebt de plicht om mee te werken. Jouw werkgever heeft misschien een vast re-integratiebureau waar hij mee samen werkt. Dat betekent echter niet dat jij verplicht aan dit bureau vastzit. Jouw werkgever heeft de plicht om jouw belang (succesvol re-integreren) voorop te stellen. Als jij het idee hebt dat je met een bepaald bureau succesvol kan samenwerken, dan zal de werkgever hier in principe in mee moeten gaan. Zo voldoet hij aan zijn re-integratieplicht.
 
WIA-, WAO, Participatiewet- of Wajonguitkering
Wanneer je een uitkering krijgt van het UWV of de gemeente dan heb jij ook altijd een wettelijk recht op een re-integratietraject (zie Artikel 10 Participatiewet, artikel 34 WIA, artikel 3:66 Wajong, artikel 65f WAO).  Het UWV en de gemeente geven er voorkeur aan wanneer jij zelf een re-integratiebureau kiest. Zo is de kans op succes namelijk het grootst. Het UWV hanteert hierbij de eis dat het bureau voldoet aan hun eisen. Ook de gemeente zal eisen dat het bureau voldoet aan keurmerken, zoals Blik Op Werk. JobUp voldoet aan deze keurmerken.
 
Voordeel eigen keuze
Waarom is het beter om zelf een outplacementbureau te kiezen? Het antwoord is eigenlijk simpel. Wanneer jij zelf achter de keuze staat, dan is de kans op succes veel groter. Je bent namelijk gemotiveerd om dit traject te gaan volgen. Hierdoor is een geslaagd traject veel waarschijnlijker, dan wanneer jij de werkgever, het UWV of de gemeente laat kiezen. Uit onderzoek blijkt dat deze kans gemiddeld 140% groter is (Info via Raad voor Werk en Inkomen, Re-integratie van zieke werknemers: feiten, verklaringen en mogelijkheden)
 
JobUp
JobUp is gecertificeerd voor het aanbieden van re-integratie- en outplacementtrajecten. Onze klanten zijn erg tevreden met de manier waarop wij dit doen. Zij beoordelen onze dienstverlening gemiddeld met een 8,6. Je kunt hier meer informatie vinden over onze dienstverlening.
 
Ben jij op zoek naar een Outplacementbureau, neem dan contact met ons. Onze loopbaanadviseurs staan klaar om je bij te staan met raad en daad. 

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven